A kátrányosodás okai

2017/10/05
ettől: Péter Király


Tiszta kémény, rendes ház, avagy a kátrányosodás okai

Lassan beköszönt a fűtési szezon, ezért ajánlatos mihamarabb felkészülni, hiszen ez idő tájt elengedhetetlen a kéményseprés. Sosem lehetünk eléggé elővigyázatosak; nem tudhatjuk, egy év leforgása alatt mi minden rakódhat le a kéményünkben. Mostani cikkünkben sorra vesszük azon sarkalatos pontokat, melyek kátrányosodást okozhatnak.

Füstgáz elvezetési problémák

A kéménycső huzata által jön létre a füstgáz, melynek áramlása hideg levegő és forró füstgáz sűrűségkülönbségéből adódó gravitációs nyomáskülönbségből keletkezik. Erre gyakorol hatást a szél húzó-, tolóereje, a kémény keresztmetszete és a belső felület szigetelése.

Minél hosszabb a kéményünk, annál nagyobb huzat alakul ki, mely miatt lehűlhet a belső tér. Ezt a problémát huzatszabályzóval orvosolhatjuk. Azonban itt is vigyázni kell arra, hogy ne fogja vissza túlzottan a levegőáramlást, mivel az égéstermék - ha nem tud eltávozni -, lerakódik a kéményünk belsején.

Füstgáz elvezetési problémákhoz vezethet az is, ha túl rövid a kémény, ugyanis itt szintén nagy az esély a lerakódásra.

Az elhelyezett vízszintes elemek csökkentik a huzatot; például 2 méternél nem is tartalmazhat többet.

Tüzelőanyag minősége

Rengeteget számít, hogy mekkora a felhasznált fa nedvességtartalma. Időben is sokkal tovább tart, mert először ki kell száradnia, ezáltal is füstöt, kátrányt, illetve kormot hozva létre. Ajánlott a felhasználás előtt legalább egy évig tárolni.

Emberi tényező

Sokszor, még ha a fával minden rendben is van, külön figyelmet kell fordítani a hőfokszabályzásra, melyről érdemes szakember véleményét kérni.

A tökéletes égésnél a füstgáz szabad szemmel nem látható. Ezt ennek észlelését házilag igencsak nehéz kivitelezni, viszont érdemes minél inkább törekedni rá és beszerezni a megfelelő eszközt, ezzel megelőzve a különböző szennyeződések lerakódását (Ezt megkönnyítheti a puffertároló, amely lényegében egy meleg víz tároló, és segít kiegyensúlyozni a víz felhasználását).

Legveszélyesebb hatása magának a szén-monoxidnak az efféle keletkezése, és annak lakótérbe jutása. Javasolt szén-monoxid jelző készülék felszerelése a lakótérben, annak érdekében, hogy azonnal jelezzen, amennyiben ez megtörténne.

A kátrányosodás, lerakódások megelőzhetők, és nem is feltétlenül kell vagyonokat áldoznunk rá. De amit fontos észben tartanunk, hogy minden esetben kérjük ki egy szakember véleményét!

A kémények tisztítását, illetve karbantartását a következő eszközökkel tehetjük meg. Tartsuk mindig szem előtt, hogy mielőtt használnánk őket, történjen meg a kémény kamerákkal való bevizsgáltatása! [...]

  • Segíthet a kémény szigetelése, megtoldása.
  • Kéménytisztító fahasáb használata: A hasáb égése során kialakult gázok reakcióba lépnek a kátránnyal, együtt válva le a készülék és a kémény faláról.
  • Koromtalanító por: A fahasábhoz hasonlóan működik, de folyamatosan kell használni.
  • Kémény- és kazánkotró segítségével.

További kérdése lenne? Keressen bennünket bizalommal! Kapcsolat

Cikkünk ezen írás nyomán készült:

http://vizgazfutes.blog.hu

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Új bejegyzés