Hogyan érdemes kéménykefét választani a hatékony kéménytisztításhoz?

2018/03/28
ettől: Péter Király

Több cikkünkben írtunk már az égéstermék-elvezetők tisztításának rendkívüli fontosságáról. A hónap elején megjelent írásunkban a kéménytüzekkel kapcsolatos fontos tudnivalókról ejtettünk szót, míg a szakmai blog indulásakor a kátrányosodás okait vettük górcső alá.


Nem megismételve most az akkor írottakat, ezúton is fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a kémények, kazánok, égéstermék elvezetők tiszítása rendkívül fontos, és elengedhetetlen a biztonságos életkörülmények megteremtéséhez.


Jelen írásunkban a különböző esetekben alkalmazandó kéménykefékről szeretnénk némi adalékkal szolgálni, hogy minél gördülékenyebben mehessen a beszerzés folyamata a kéménykefét használók számára.


Más kéménytípusokhoz más kéménykefe az ideális


Az első fontos dolog, amit elengedhetetlen tisztázni: mivel több fajta kémény létezik más-más felépítésű, más anyagú, ezért a kéménykefe maga sem mindig ugyanaz a fajta kell, hogy legyen. A helyes választás sokmindent befolyásol, többek között a

 • hatékony munkavégzést
 • balesetmegelőzés eredményességét
 • a kéményekben való károkozás megelőzését


A kémények fajtái (Király Péter nyomán)


A Magyarországon jellemző kémények fajtáit az alábbi kategóriákba soroljuk be azok kialakítása szerint:


 • Szilikát kémények: Falazott, háromhéjú samott vagy kerámia béléscsővel rendelkező égéstermék-elvezetők, KAMIX, ASAN utólagos belső vakolással ellátva
 • Szerelt kémények, melynek részei:
  • Haszoncső, melynek anyaga:
   • fém (alumínium, nemesacél),
   • műanyag (PPS, PPH),
   • kerámia (SCHIEDEL KERASTAR)
  • Külső héj, melynek anyaga:
   • alumínium,
   • acél,
   • réz


 • Bélelt kémények: Alumínium, nemesacél vagy műanyag (PPS, PPH) anyagú, műgyantával (FURANFLEX, FLEXFORT), vagy üveggel bélelve.


Elmondható, hogy az alumínium anyagú kémények, mivel nem alkalmasak szilárd tüzelésre, valamint nem állnak ellen a kondenzációnak, egyre ritkábbak manapság.


Az ideális kefék kiválasztása

Hatékony kéménytisztítás céljából a falazott, samott, kerámia, acél anyagú kéményekhez, illetve azokhoz, melyek utólagos belső vakolással lettek ellátva, az acél anyagból készült kéménykefét kell alkalmazni.


A műgyantával (FURANFLEX, FLEXFORT) bélelt kéményekkel kapcsolatos tisztító munka kizárólag műszálas kefével végezhető, míg a műanyag csövek esetén nylon vagy perlon anyagú kefefej a használatos.


Csavart acél, illetve nemesacél anyagú kéménytisztító kefe fejek


Kéménykefe mérete

Ha már ki tudjuk választani az adott anyagú kéményhez a megfelelő kefét, még korántsem oldottuk meg a bevásárlást, hiszen messze nem mindegy, hogy milyen méretű kefét választunk. Amennyiben az ajánlotthoz képest túl nagy kefét próbálunk meg használni egy kéményhez, nem biztos, hogy rendesen beleillik majd, ha viszont túl kicsi, akkor azt kockáztatjuk meg, hogy a tisztítás nem lesz elég hatékony és eredményes, azaz a rengeteg lerakódott szennyeződés továbbra is problémákat okozhat.


A méret kiválasztása esetén arra ügyeljünk, hogy a kéménykefe átmérője a tisztítandó kémény átmérőjénél legalább tíz százalékkal nagyobb legyen, tehát, például egy 100 mm átmérőjű kémény esetében célszerű lehet a kéménykefék közül a 110 mm-est kiválasztani.


Tolószár, kéménygolyó, végzáró golyó

Természetesen, nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a kéménykeféhez a kémény hosszúságához megfelelő tolószárat válasszunk. Praktikus olyan tolószárat rendelni, melynek két vége olyan menetekkel van ellátva (pl.: M10, M12), melyeknek köszönhetően univerzálisan cserélhetőek a rá csatlakoztatott kéménykefék.

Feltekerhető tolószár

Szükségünk van ezekhez még egy nehezékre, melynek segítségével el tudjuk látni a fentről történő kéménytisztítást, tehát fontos a kémény anyagának megfelelő kéménygolyót társítani az eddigiekhez - tégla építésű kémény esetében acél öntvény golyó, míg bélelt kéményeknél gumi kéménygolyó az ajánlott.

Acél öntvény és gumi kéménygolyó


Ezenkívül a tolószár használatának megkönnyítéséhez javasolt végzáró golyót használni, szintén a tolószárhoz kompatibilis menettel.

Végzáró golyóTovábbi kérdése van? Keressen bennünket bizalommal! Kapcsolat
Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Új bejegyzés